zbieracze grzybów

ABY GRZYBAMI SIĘ NIE ZATRUĆ

   
  1. Nie zbieraj bardzo młodych owocników.

  2. Naucz się odróżniać grzyby jadalne od trujących.

  3. Nie wkładaj grzyba do koszyka, nawet wtedy gdy masz choćby małą wątpliwość, co do jadalności określonego grzyba.

  4. Gdy do końca nie jesteś pewien, pokaż komuś, kto się na tym zna, albo skorzystaj z atlasu grzybów.

  5. Nie zbieraj grzybów do woreczków foliowych! Jest to szkodliwe dla zdrowia przyzwyczajenie. Grzyby w szczelnie zamkniętym woreczku, zaczynają parować ,,pocić się”. Grzyby wtedy stają się śluzowate, oślizgłe, gdyż zachodzą w nich intensywne procesy chemiczne, w których wyniku powstają trujące i szkodliwe dla zdrowia substancje.

  6. Gdy owocniki grzybów są zbierane do „foliówek” może się zdarzyć, że ze złożonych w grzybach jajeczek owadzich mogą wylęgnąć się larwy.

  7. W tym samym czasie powstają doskonałe warunki do rozwoju mikroorganizmów, głównie są to bakterie, które zaczynają się bardzo szybko mnożyć.

  8. Grzyby wyjęte z worków foliowych są, zgniecione nierzadko połamane, tracą nie tylko swoje wartości, gdyż psują się, lecz stają się wręcz niebezpieczne dla naszego zdrowia.

 


Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl