-
Nie zbieraj bardzo młodych owocników.
-
Naucz się odróżniać grzyby jadalne od trujących.
-
Nie wkładaj grzyba do koszyka, nawet wtedy gdy masz choćby małą wątpliwość, co do jadalności określonego grzyba.
-
Gdy do końca nie jesteś pewien, pokaż komuś, kto się na tym zna, albo skorzystaj z atlasu grzybów.
-
Nie zbieraj grzybów do woreczków foliowych! Jest to szkodliwe dla zdrowia przyzwyczajenie. Grzyby w szczelnie zamkniętym woreczku, zaczynają parować ,,pocić się”. Grzyby wtedy stają się śluzowate, oślizgłe, gdyż zachodzą w nich intensywne procesy chemiczne, w których wyniku powstają trujące i szkodliwe dla zdrowia substancje.
-
Gdy owocniki grzybów są zbierane do „foliówek” może się zdarzyć, że ze złożonych w grzybach jajeczek owadzich mogą wylęgnąć się larwy.
-
W tym samym czasie powstają doskonałe warunki do rozwoju mikroorganizmów, głównie są to bakterie, które zaczynają się bardzo szybko mnożyć.
-
Grzyby wyjęte z worków foliowych są, zgniecione nierzadko połamane, tracą nie tylko swoje wartości, gdyż psują się, lecz stają się wręcz niebezpieczne dla naszego zdrowia.
|